Radiologie

Tijdens de medische expertise kan de arts besluiten om bij u aanvullend onderzoek te laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld een MRI zijn, een röntgenfoto of een mammografie. EC VerzuimDiagnostiek is gevestigd op locaties waar u makkelijk terecht kunt voor radiologie.

Het specialisme radiologie

De radioloog kan met röntgen- en ander onderzoek vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. De radioloog maakt gebruik van:

  • Magnetische velden (MRI)
  • Röntgenstralen (röntgenfoto’s)
  • X-stralen (CT-scan),
  • Geluidsgolven (echografie)

Mri

Een MRI-scan is een onschadelijke scan die op basis van magnetische radiogolven en velden werkt. Tijdens een MRI-scan kunnen bepaalde gebieden van het lichaam tot in detail zichtbaar worden gemaakt.

Radiologie en aanvullend onderzoek MRIEen MRI is een krachtig magnetisch veld waarmee doorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel worden gemaakt. Na een serie van deze doorsneden construeert de computer vervolgens een afbeelding van het onderzochte lichaamsdeel. Er worden meerdere series per MRI-scan gemaakt.
Van de magnetische golven voelt u niets. Wel kan lang stil liggen oncomfortabel zijn en ervaren sommige mensen angst in de smalle tunnel.

Röntgenfoto

Bij röntgenonderzoek worden met behulp van röntgenstraling botten en kraakbeen zichtbaar gemaakt. Röntgenstralen hebben een korte golflengte en een groot doordringend vermogen. Ze maken vooral weefsels zichtbaar die kalk bevatten.

Met behulp van contrastvloeistof kunnen ook organen en bloedvaten zichtbaar gemaakt. Vaak bevat de vloeistof jodium, want jodium kan röntgenstralen opnemen. Meestal worden meerdere foto’s gemaakt, in verschillende richtingen. Röntgenfoto’s worden beoordeeld door een radioloog. Het onderzoek is niet belastend: u voelt de straling niet. De dosis röntgenstraling die nodig is voor het onderzoek is gering. Een volwassen persoon ondervindt hier geen schade van.

CT scan

De afkorting CT staat voor ‘Computer Tomogram’. De CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. Alleen maakt de CT-scanner dwarsdoorsneden van je lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van je lichaam kan zien. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat een driedimensionaal beeld van – een deel van – je lichaam.

Echografie

Echografie, ook wel echografie genoemd, is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Deze golven zijn niet hoorbaar, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Echografie stelt artsen in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele afwijkingen ervan.

Naast radiologie bieden wij ook ander aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek, neuropsychologisch onderzoek of een fietstest. Bekijk ons volledige overzicht.